Mikä ihmeen cosplay?

Mistä cosplayssa on kyse?

25255891741_3e41b6ca4f_bKeitä ovat nuo hassusti ja värikkäästi pukeutuneet tyypit, jotka näyttävät sarjakuva- tai elokuvahahmoilta ja erottuvat selkeästi katukuvasta? Miksi aikuiset ja nuoret aikuiset leikkivät ja hengailevat kaupungilla aivan kuin olisivat menossa naamiaisiin? Cosplay mielletään usein pukuiluna tai pukeutumisena joksikin yleensä japanilaisesta populaarikulttuurista tutuksi tulleeksi hahmoksi. Cosplay on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkästään lasten pukujuhlia erilaisten tapahtumien yhteydessä. Harrastajien ikäkin vaihtelee ala-asteikäisistä yli kolmekymppisiin.

Cosplay-asut

Cosplay-asut valmistetaan Suomessa yleensä itse alusta loppuun asti. Niiden valmistamiseen eivät usein pelkät ompelutaidot riitä, vaikka niilläkin pääseekin jo toki pitkälle. Puvun ja siihen kuuluvien asusteiden ja tarvikkeiden valmistamisessa tarvitaan usein myös rakennus-, maalaus- ja maskeeraustaitoja, esiintymistaidoista puhumattakaan.

Cosplay on monipuolinen harrastus

Toisille cosplay on vakava harrastus, vaikka toiset harrastajat saattavatkin pitää sitä vain mukavana touhuamisena ja hauskanpitona. Hahmot voivat olla niin peleistä, sarjakuvista kuin elokuvistakin tuttuja.

Cosplay on rantautunut maahamme japanilaisen elokuva-, anime-, manga-, peli- ja popkulttuurin mukana. Aiheeseen liittyvien tapahtumien määrä on moninkertaistunut parissa vuosikymmenessä pelkästään Suomessa. Myös internet ja Cosplay Finland Tour – yhteisö ovat myötävaikuttaneet ilmiön ja harrastuksen yleistymiseen. Cosplay kulkee vahvasti mukana myös erilaisissa rooli-, lauta-, kortti-, figuuri- ja strategiapelipiireissä ja on siis tullut tännekin jäädäkseen laajan ja monipuolisen harrastajajoukon keskuuteen.

Erilaisissa tapahtumissa järjestetään runsaasti cosplay-kilpailuja eri alakategorioissa – sekä yksilö- että ryhmätasolla. Puvut liittyvät saumattomasti myös Cosplay Music Video eli CMV -kilpailuihin. Cosplayn maailmanmestaruuskilpailut järjestetään Japanissa vuosittain ja Suomessa kilpailujen esikarsinta suoritetaan Tracon tapahtumassa Tampereella. Eri tapahtumista jatkuvasti internetissä lähetettävää life stream – kuvaa seuraavat tuhannet henkilöt, jotka eivät itse pääse osallistumaan tapahtumiin. Kuvia asuista ja tapahtumista jaetaan Facebookissa, Instagramissa ja DeviantArtissa tapahtumien kuvagallerioiden ja YouTube-videoiden lisäksi.

Cosplay liittyy saumattomasti erilaisiin harrastajatapahtumiin ja siksi sitä kutsutaankin yleensä lyhyemmin nimellä conit. Conplay-harrastajia on monenlaisia. Toiset tykkäävät enemmän lukea, toiset katsoa sarjoja, osa pelata digitaalisesti ja osa tykkää pelata rooli- tai vaikka korttipelejä. Hauskaa cosplaysta tekee itse asun valmistamisen ja oheistoimintojen lisäksi esimerkiksi se, että tapahtumissa on helppo bongata ja tutustua samoista aiheista pitäviin tyyppeihin ja jutunjuurtakin riittää aivan varmasti. Conplay on siis paljon muutakin kuin vain pelkkiä naamiaspukuja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *