Manga- ja Animetapahtuma Animecon

Animecon on vanhin Suomessa järjestettävä japanilaisten Anime ja Manga -populäärikulttuurien harrastaja- ja fanitapahtuma. Se järjestettiin ensimmäistä kertaa science fiction ja fantasiafestivaalin Finnconin yhteydessä vuonna 1999 Turussa. Myöhemmin siitä erkaantui oma tapahtumansa sen saavuttaman suosion ja näkemyserojen vuoksi. Animecon järjestettiin Finnconin yhteydessä viimeistä kertaa vuonna 2011 myöskin Turussa. Finnconin yhteydessä Animecon oli pääsymaksuton. Festivaalien erkaantumisen jälkeen Animecon on ollut maksullinen tapahtuma.

animecon_2015___france_the_ladies__man_by_my13memories-d91aitcAnimecon tarjoaa ohjelmaa anime- ja mangakulttuureihin sekä niiden oheisilmiöihin liittyen paneelikeskusteluja, luentoja, kilpailuja, näytöksiä ja muuta mielenkiintoista ohjelmaa. Cosplay kuuluu olennaisena osana tapahtumaan ja valtaosa kävijöistä onkin pukeutunut hienoihin asuihin. Animeconin suosituin ohjelmanumero ovatkin yleensä olleet cosplay-kisat, jossa kategorioina ovat yksilökisa, parikisa ja ryhmäkisa. Animeconissa ei nähdä kuitenkaan lavanäytöksiä toisin kuin useimmissa eurooppalaisissa anime- ja mangatapahtumissa. Lisäksi Animeconissa järjestetään myös CMV eli Cosplay Music Video -kilpailu. Animecon ottikin CMV-kilpailun ohjelmistoonsa ensimmäisenä Suomessa vuonna 2015. Mikäli on kiinnostunut osallistumaan cosplay-kilpailuihin, ilmoittautua kannattaa nopeasti, sillä paikat kilpailuihin täyttyvät nopeasti.

Vuodesta 2012 lähtien Kuopion Kaupunginorkesterin animekonsertti on esittänyt Animeconissa animekonsertin, josta on muodostunut jokavuotinen perinne ja konsertti onkin saanut paljon suosiota animeharrastajien keskuudessa. Vuonna 2016 Animeconissa esitettiin myös Pokémon-aiheinen VALITSEN SINUT! -musikaali, jonka Pokémon harrastajat ovat itse tehneet. Tapahtumassa on todella paljon ohjelmaa liittyen animen ja mangan oheisilmiöihin. Aikaa voi viettää muiden fanien ja harrastajien kanssa esimerkiksi pelihuoneessa, ryhmäpelipisteessä ja mangakirjastossa. Lisäksi Animecon järjestää kuvauspalvelun conplay-puvuille ja tapahtumassa voi osallistua vaikka karaokeen. Oheisilmiöihin liittyvän ohjelman paljoutta tapahtumassa onkin usein kritisoitu harrastajien toimesta.

Finnconin ja Animeconin muodostuttua omiksi tapahtumikseen perinteenä on ollut, että oikeutta Animecon-nimen käyttöön pyydetään ja haetaan ensimmäiseltä Animeconin järjestäjältä Turun Animeseuralta. Animeconia onkin järjestetty aina vuoteen 2015 asti Kuopiossa. Vuonna 2016 tapahtuma siirtyi väliaikaisesti Jyväskylään, missä se järjestettiin Jyväskylän Paviljongissa. Animeconin “Facebook-sivuilta” https://www.facebook.com/AnimeconFI/ selviää, että tapahtuma on palaamassa vuonna 2017 Kuopion Musiikkikeskukseen ja järjestetään 15.-16.7.2017. Animeconilla on lisäksi omat “Twitter-sivut” https://twitter.com/AnimeconFI ja “YouTube-kanava” https://www.youtube.com/channel/UCrFNhEYZO-KPo4Mn2wucnUQ, joista tapahtumaan liittyvää uutisointia ja fanitusta voi seurata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *