Finncon – ilmainen scifi-, fantasiafestivaali

Finncon on järjestetty vuodesta 1986 alkaen. Tuolloin Finncon oli Suomessa ensimmäinen järjestettävä science fiction -tapahtuma. Nykyään Finncon järjestetään joka vuosi vuoronperään Tampereella, Jyväskylässä, Helsingissä ja Turussa. Vuonna 2017 Finnconin paikan ottaa kuitenkin tapahtuma nimeltä Worldcon 75 Helsinki. Mikäli tapahtumalle ei ole löytynyt järjestyspaikkaa tai tiloja kaupungista, se on jäänyt kyseisenä vuonna välistä.

Finncon 2012 masqueradeFinncon on Suomen suurin ja sanotaan jopa yksi Euroopankin suurimpia scifi-aiheisia tapahtumia. Poikkeukselliseksi Finnconin muihin Euroopan scifi-tapahtumiin tekee sen pääsymaksuttomuus, mikä lienee yksi sen suuren suosion syistä laajan harrastaja- ja fanijoukon lisäksi. Finnconin kävijämäärät ovatkin kasvaneet paljon joka vuosi erityisesti, kun mukaan otettiin manga- ja animefanit järjestämällä alatapahtuma Animecon. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999 Turussa. Ympyrä sulkeutui vuonna 2011, jolloin Animecon järjestettiin Finnconin yhteydessä viimeisen kerran jälleen Turussa. Tämän jälkeen Animecon irtautui erilliseksi tapahtumaksi.

Finnconissa on paljon kirjallisuusaiheista sisältöä, paneelikeskusteluita ja luentoja. Kävijät ovat conien tapaan usein pukeutuneet hienoihin asuihin ja tapahtuma tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille kävijöille. Lapsia varten on järjestetty esimerkiksi satutuokioita ja heitä viihdyttävät tapahtumassa muutenkin nähtävien con-asujen lisäksi myös naamiaiset ja pukukilpailut. Vuonna 2016 tapahtuman yhteydessä esimerkiksi tarjottiin Tampereen yliopiston opiskelijoille mahdollisuus suorittaa opintopisteitä useasta eri opintokokonaisuudesta. Ohjelmasta löytyy sekä akateemista että viihdepuolen sisältöä tasapuolisesti moneen makuun. Tapahtuman yhteydessä on pidetty 2000-luvulla myös science fiction -seminaari tutkijoille ja tiedeaiheinen päivä.

Vierailevat tähdet ja erityiset kutsuvieraat houkuttelevat kävijöitä Finnconiin vuosi vuodelta. Vuoden 2016 kunniavieraista mainittakoon elokuvateollisuudessa kaksikymmentä vuotta ennen kirjailijan uraansa toiminut Jasper Fforde, joka sekoittaa kirjoissaan useita eri tyylejä scifistä komediaan ja satiirista rikostrillereihin. Hän on piristänyt vanhoja genrejä ja kirjoittanut rikoksista lohikäärmeisiin. Hän on myös kirjoittanut scifi- ja fantasia-aiheisen kirjan Shades of Grey, mikä saatetaan sekoittaa joskus supersuosittuun Fifty Shades of Grey -sarjaan. Vuoden 2016 esiintyjistä mainittakoon suomalainen Cities: Skylines -pelin pääkehittäjä Karoliina Korppoo, joka esitteli tapahtumassa sandbox- eli hiekkalaatikkopelien käyttöä narratiivisesta näkökulmasta.

Finncon järjestetään seuraavan kerran Turussa 2018. Lisää tietoa aiemmista tapahtumista saa tapahtuman “nettisivuilta” http://www.finncon.org. Finnconilla on sivut myös esimerkiksi “Twitterissä” https://twitter.com/finncon ja “Facebookissa” https://www.facebook.com/Finncon/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *